Personale

Trucuri simple pentru a invinge insomnia

Un somn bun este pentru multi dintre noi, cel mai bun remediu pentru o minte si un corp obosit. Dupa o noapte de somn linistit, a doua zi muncim, ne simtim mai bine si luam decizii mai bune indiferent de natura muncii noastre (chiar daca muncim ca si pilot de avion sau doar la o firma care se ocupa de contabilitate asociatii proprietari). Din pacate, nu toti ne putem bucura de beneficiile somnului nocturn, iar insomnia este un dusman mai periculos decat ar crede unii.

Ultimele cercetari au constatat ca noptile albe pot duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, diabet de tip II sau chiar cancer. De asemenea, dupa aproape 20 de ore fara somn, activitatea creierului este similara cu cea a unei persoane cu un nivel de alcool in sange de 0,05. Prin urmare, cu insomnia nu e de glumit, dar exista totusi cateva remedii de combatere a acesteia.


Opt trucuri simple pentru a invinge insomnia

Culca-te si trezeste-te la ore fixe, inclusiv in zilele libere. Acesta este un mod de a “antrena” corpul sa se conformeze unui progam. Seara, alege o ora in care stii ca te fura somnul de obicei.

Evita cafeaua dupa orele 14:00, sau orice alta bautura care contine cofeina. Daca suferi de insomnie, ultimul lucru de care ai nevoie este un stimulent care sa te tina treaz(a). Se spune ca efectul cafelei dureaza pana la 24 de ore, dar in realitate, efectul e de 6 ore.

Nu bea alcool cu trei ore inainte de culcare. In mod normal, alcoolul provoaca somn, dar nu genul de somn de care au nevoie insomniacii. Exista un tip de somn, numit “somn fragmentat” care poate fi provocat de consumul de alcool si care compromite intreaga noapte. Sase ore de somn continuu e mai benefic decat 8 ore de somn intrerupt.

Fa exercitii fizice intre orele 17:00 si 19:00. Evita exercitiile intense cu trei ore inainte de a merge la culcare, deci ai grija cum te orientezi, pentru ca miscarea ridica temperatura corpului pentru cinci sau sase ore. Pentru a simti somnolenta, temperatura corpului trebuie sa fie in scadere.

Mentine dormitorul la o temperatura optima de 19 °C. O incapere mult prea calduroasa poate provoca cosmaruri, iar una prea rece impiedica organismul sa se relaxeze, deoarece incearca sa protejeze temperatura normala a corpului.

Citeste o carte. O lectura frumoasa te va relaxa si pregati pentru un somn linistit. Incearca sa iti aloci 30 de minute de lectura inainte de culcare, dar nimic greoi sau legat de serviciu si categoric nu un material de pe vreun dispozitiv electronic. Apropo de asta, evita tabletele, telefoanele sau televizorul inainte de culcare, pentru ca aceste device-uri actioneaza ca factori de stres asupra creierului, chiar daca nu sesizezi asta.

Evita fumatul inainte de culcare. Efectul nicotinei te va impiedica sa adormi mai repede si, la fel ca alcoolul, si aceasta poate provoca “somnul fragmentat”.

Bea ceaiuri calmante. Decat sa apelezi la pastile care pot provoca dependenta, mai bine incearca o cale 100% naturala. Bea o cana de ceai inainte de cina si inca una inainte de culcare. Cele mai eficiente plante sunt: macul, valeriana, hameiul, roinita si floarea pasiunii.

.

No Comments Found

Leave a Reply