Internet

Impactul imprimantelor 3d asupra omenirii

Un impact cu adevarat demn de mentionat pentru oameni l-a avut lumea printingului, caci datorita imprimantelor au putut fi tiparite carti sau alte lucruri pe hartie, acestea schimband intr-un mod semnificativ totul in jurul nostru. Evolutia pe care imprimantele au avut-o de-a lungul timpului este insa exceptionala si cu siguranta totul nu se va opri la diferitele modele de imprimanta 3d.

Datorita acestor modele de imprimanta 3d, oamenii au ajuns sa poata imprima orice obiect tridimensional sau chiar sa produca  replici ale unor obiecte, totul avand o calitate uimitoare. Astfel, cu ajutorul unei schite sau al unui model digital creat cu ajutorul unui program pe calculator poate fi realizat orice obiect, din materialul dorit. Acest material este topit, iar mai apoi sunt formate straturi succesive, fiecare strat fiind de fapt o imagine 2d a obiectului ce urmeaza a fi creat.

Exista foarte multe modele de imprimanta 3d care, la prima vedere nici macar nu par a fi o imprimanta, insa rezultatele care se obtin cu ajutorul acestora sunt exceptionale.

Totusi, imprimantele 3d si-au gasit utilitatea in extrem de multe domenii din jurul nostru, atat in viata oamenilor obisnuiti, cat si in domenii precum medicina, industria auto, aeronautica, design si multe altele. In medicina s-a reusit crearea unor proteze dentare sau oase craniene, utilizand materiale compatibile cu cele ale pacientilor. In domeniul constructiilor au putut fi realizate prototipuri sau matrite utilizate in diverse proiecte. Exista chiar si anumite modele de fantani arteziene care, datorita tehnicii de printer 3d pot arunca apa, proiectand diverse imagini care creeaza efecte speciale, precum stele sau inimi.

In industria auto, imprimanta 3d este utilizata de cei care participa la cursele de masini pentru a putea realiza piese identice cu cele care se defecteaza, folosind tehnica de printare 3d si materialele potrivite

Exista anumite modele de imprimanta 3d care sunt folosite de catre cei pasionati de design sau doar in scopuri personale, pentru a putea crea anumite obiecte tridimensionale pe care sa le poata folosi in propria casa.

Imprimantele 3d utilizeaza diferite tipuri de materiale, precum lemn, sticla, plastic, lut, dar si metale pretioase, acestea din urma fiind utilizate pentru a crea diverse modele de bijuterii personalizate.

Printre tipurile de materiale utilizate se numara si hartia, insa ce poate face diferit o imprimanta 3d fata de una obisnuita?

Imprimanta 3d hartie este utilizata pentru crearea unor obiecte tridimensionale, insa utilizeaza ca si material hartia. Aceasta este taiata in diverse forme, este colorata cu ajutorul jeturilor de cerneala, este lipita si apoi este laminata.

Cu o imprimanta 3d hartie pot fi realizate diferite obiecte, printre care huse telefon, globuri de Craciun, mingi, gadgeturi, invitatii pentru diverse evenimente, machete, harti sau obiecte de decor.

Obiectul tridimensional obtinut cu o imprimanta 3d hartie este foarte solid si de o calitate foarte buna, avand foarte bine evidentiate detaliile.

Cu siguranta o imprimanta 3d nu se va opri din evolutie, iar diferitele materiale pe care aceasta le poate utiliza vor deveni din ce in ce mai diverse, iar tehnica de printare 3d va fi mult imbunatatita, astfel incat pe viitor ne vom intreba ce este real si ce nu.

 

 

 

 

No Comments Found

Leave a Reply