Comunicate de presa Personale

Istoria sistemelor de aer conditonat

Sistemul de climatizare primește o atenție deosebită în această perioadă a anului. Cu toate acestea, aparatele de aer condiționat nu au fost întotdeauna la fel ca cele pe care le folosim astăzi – au, de fapt, istorii destul de interesante. Și pentru că noi iubim aerul condiționat atât de mult, vrem să împărtășim câteva fapte interesante despre acesta, care ar putea să vă surprindă.

Primele elemente obișnuite pe care oamenii le foloseau pentru a se răcească erau evantaiele de mână. Ventilatoarele electrice au devenit alegerea mai moderna și mai eficientă în Statele Unite la începutul anilor 1900.

Willis Carrier a inventat aparatul de aer condiționat Carrier  modern în 1902, cu unicul scop de a proteja hârtia și cerneala într-o companie de publicare. Și nu a fost brevetat până în 1906, când termenul de aer condiționat a fost inventat de inginerul de mori textile Stuart Cramer.

Primul sistem de aer condiționat rezidențial a fost instalat în 1914. Datorită dimensiunilor și costurilor, numai oamenii bogați, cu case mari, își puteau permite aer condiționat.

Primul aparat de aer condiționat cu o singură cameră a fost inventat în 1931 de H.H. Schultz și J.Q. Sherman. Se așeza pe marginea unei ferestre, dar era foarte scump. Salariul mediu pe oră a fost de 0,64 dolari, însă un aparat de aer condiționat tipic costa 416 de dolari. Asta înseamnă că cineva ar fi trebuit să muncească 650 de ore ca să si-l permită.

Majoritatea oamenilor au experimentat pentru prima oară aerul răcit artificial în cinematografe. De fapt, “Refrigerated Air” a fost deseori subliniat în reclame de cinema, în speranța de a atrage plătitorii de bilete care căutau consolare de la căldură.

Vacanța de vară, așa cum o știm, a fost inițial implementată din cauza lunilor calde de vară. Clădirile școlare au fost atât de incomode, pauza a ajutat elevii și profesorii să evite vârful sezonier al temperaturilor ridicate.

Școlile nu au fost singurele instituții care s-au închis în timpul verii – au făcut și birourile guvernamentale. Unii istorici au acordat incredere aerului pentru creșterea birocrației federale, deoarece au fost posibile sesiuni mai lungi pentru parlamentari.

Aerul condiționat a însemnat o creștere a populației în unele părți ale Statelor Unite. Economiile în plină expansiune ale națiunii au fost în principal situate în nord-est, până când instalațiile de climatizare au făcut locuri mai atrăgătoare ca Arizona, Nevada, Florida și Texas.

Aerul condiționat a devenit un simbol al statutului după al doilea război mondial. Unitățile de ferestre erau atât de populare, peste un milion de unități au fost vândute în 1953.

No Comments Found

Leave a Reply