Personale

Lecţii de omenie tuturor

Codruţ Bolocan, Ionuţ Iordache, David Bolocan, Liviu Marin, Lali Bolocan, Viorel Oprea şi din nou David Bolocan, şapte voinici cu vârste între 16 şi 19 ani, din comuna Răcoasa, toţi de etnie romă, sunt în această iarnă eroii bătrânilor din comunitatea care numără puţin peste 3.000 de suflete. Băieţii, niciunul dintre ei fraţi, dar toţi buni prieteni, au luat iniţiativa ajutorării în sezonul rece a bătrânilor neputincioşi din satul Răcoasa. Ei frecventează biblioteca din comună, acolo unde printr-un proiect „Biblionet”, finanţat de fundaţia condusă de Bill Gates şi soţia acestuia, Melinda, copiii romi sunt iniţiaţi de bibliotecarul Ghiţă Vlădoiu în folosirea celor şase computere şi echipamente IT cu care biblioteca sătească a fost dotată. Aici le-a venit şi ideea de a fi voluntari şi făuritori de fapte bune, ceea ce, să recunoaştem, se întâmplă mai rar astăzi în rândul tinerilor.


„Luni a nins tare pe la noi pe aici. Am vorbit cu domnul Vlădoiu, bibliotecarul, că ar fi frumos să mergem pe la casele bătrânilor din sat să le facem pârtie. Chiar eu am o vecină bătrână, pe care o mai ajut cu ce are nevoie. Imediat acesta a fost de acord, a vorbit cu primarul care ne-a dat lopeţi şi ne-am apucat de treabă. Într-o singură zi cred că am mers la peste 20 de gospodării şi vă spun sincer că am întâlnit bătrâni care au plâns de bucurie că am putut să le fim de folos”, ne-a spus Codruţ Bolocan, care în vara anului viitor împlineşte vârsta de majorat.

Spre deosebire de Codruţ, tânărul are doar şase clase şi tot din această toamnă îşi continuă studiile în cadrul proiectului „A doua şansă”. În fiecare sâmbătă şi duminică este prezent la cursuri şi mărturiseşte că fără şcoală nu are cum să progreseze. Bibliotecarul satului, omul care-i uneşte pe toţi Bibliotecarul Ghiţă Vlădoiu este şi el impresionat de solidaritatea de care au dat dovadă aceşti adolescenţi. „Toţi sunt copii necăjiţi, din comunitatea de romi, care muncesc pe unde apucă, cu ziua. Iarna vin aici la bibliotecă, la proiectul Biblionet. Eu le-am spus mereu că bătrânii noştri, cu poveştile şi trăirile lor, sunt stâlpii în jurul cărora noi ne clădim viaţa, căci fără ei nu am exista. Respectul acordat lor va fi respectul acordat nouă. Iar ei au înţeles ce le-am transmis şi mi-au spus că vor să-i ajute pe toţi bătrânii din satul Răcoasa. Chiar dimineaţă (n.a. ieri) m-au sunat la ora 8.00 să mă informeze că pleacă la acţiuni de voluntariat în sat”, ne spune Ghiţă Vlădoiu. La rândul său, primarul comunei Răcoasa, se declară fericit că poate conta pe oameni de nădejde la nevoie.

 

sursa.

No Comments Found

Leave a Reply