Orice companie care este listata la Bursa de Valori Bucuresti are emise un anumit numar de actiuni ce au in general un pret de pornire stabilit impreuna cu Adunarea Generala a Actionarilor. Emiterea de actiuni se face in scopul de majorare capital social si este parte componenta a acestui element. In functie de tipul entitatii economice (S.A., S.R.L. S.C.S. si asa mai departe) exista un set de reguli care trebuie respectate. Aici putem noi, Expert Advisor sa intervenim prin intermediul solutiilor de consultanta profesionala deoarece aceasta procedura este una care trebuie tratata cu foarte multa atentie si privita atat din apectul legal, cat si din cel economic. Deoarece o majorare capital social implica o serie de operatiuni economice va recomandam ca inainte de a porni acest proces sa efectuati un bilant intern foarte bine pus la punct pentru a vedea impactul acestei investitii asupra bugetului intern.
Procedura si legile ce reglementeaza procesul de majorare capital social
Aceasta majorare capital social poate sa fie atat in bani cat si in natura, acest element ramanand la alegerea entitatii economice. In genereal rezultatul care se urmareste a fi obtinut este acela de a se consolida situatia financiara sau atragerea unor resurse noi pentru finantarea investiilor pentru a se putea continua in mod optim activitatea enitatii economice.
Ca particularitate a emiterii actiunilor si comercializarea acestora pe Bursa de Valori Bucuresti putem mentiona vanzarea de actiuni la preturi diferite din care un procent de 30% din capitalul subscris impreuna cu primele de emisiune care se achita in momentul subscrierii urmand ca restul sumei sa fie achitata intr-un termen de 3 ani. Acesta este un element stabilit de legislatia in vigoare si trebuie respectat de catre orice companie care functioneaza in temeiul legii pentru a putea porni in procesul de majorare capital social.
Totusi trebuie sa acordati o atentie deosebita primelor de emisiune intrucat acestea nu apar decat in cazul societatilor pe actiuni. In cazul unui SRL se poate pune problema la cel mult a primelor de aport, in cazuri speciale a admiterii unui nou asociat sau de schimbare a proportiei detinerii actiunilor de catre fiecare asociat in parte.
De unde puteti afla mai multe despre procesul de majorare capital social
Acest element de majorare capital social trebuie studiat in prealabil si sa se cunoasca in mod detaliat elementele componente intrucat orice miscare gresita poate sa compromita societatea, ducand in mod direct la ingreunarea activitatii acesteia.
Toate conditiile pe care o entitate economica trebuie sa le respecte se regasesc in Legea 31/1990 ,,Legea Societatilor Comerciale” iar despre majorare capital social se pot afla mai multe informatii in articolul 207.
Ca si concluzie putem spune ca aceasta majorare capital social este o mutare strategica foarte buna pentru firmele aflate in crestere economica si reprezinta o foarte buna maniera de a aduce un aport de investitii in vederea dezvoltarii. Va asteptam pe siteul www.expertadvisor.ro cu si mai multe sfaturi si mai ales, cu servicii complete de consiliere si asistenta oferite de catre echipele noastre de experti ce va stau la dispozitie.