Multi cunoscatori de vinuri ignora adesea vinul rose, considerandu-le inferiori soiurilor mai preferate de vin rosu si alb. Dar pentru multi oameni din intreaga lume, vinul rose serveste drept antidotul perfect intr-o zi fierbinte de vara. De fapt, multe tari mediteraneene adopta stilul de a servi vin rose intr-un bol alaturi de bucati de fructe!
Vinuri de blush sau vinuri rose, numiti-le cum doriti, nu scapa de prospetimea si lejeritatea soiului de vin rose pe care multi oameni iubesc sa le bea intr-o zi fierbinte de vara. Vinurile trandafirii sunt numite astfel datorita culorii lor, care nu este un rosu adevarat, ci culoarea unui vin alb, cu o nuanta suficienta de rosu, dandu-i un aspect usor roz. Aceasta culoare poate varia in functie de tipul de struguri folosit, facand culoarea vinului sa para portocalie sau chiar violet uneori. Dupa cum este bine cunoscut printre iubitorii vinului, exista intotdeauna un mod specific in care vinul ar trebui sa fie servit.
Dupa cum am mentionat mai devreme, vinurile rose nu sunt intotdeauna de culoare trandafirie. De fapt, culoarea unui vin rose poate varia in functie de tipul de struguri care a fost folosit pentru a face vinul. Motivul pentru care vinurile trandafirii au o nuanta rose este ca strugurii rosii care sunt utilizati pentru a face vinul sunt zdrobiti mai devreme decat in mod normal, ceea ce le reduce capacitatea de a impregna vinul cu cantitatea corecta de tanin care este responsabil pentru culoarea vinului.
In vremuri mai vechi, vinul rosu se facea si prin adaugarea unei cantitati mici de vin rosu la vinul alb. Acesta este motivul pentru care vinul rose a fost adesea caracterizat ca un vin cu mai multa aroma si caracteristici de vin alb. De asemenea, amestecarea celor doua vinuri a creat o bautura care avea caracterul ce aminteste de vinul rosu, pastrand in acelasi timp gustul crocant al vinului alb.
Vinurile rose pot fi, in general, clasificate in trei tipuri diferite: cupajul care se face dupa combinarea vinului rosu si alb, contactul cu coaja care se creeaza atunci cand coaja strugurilor rosii este pastrata in vin imatur, astfel incat acestea sa imprime culoarea cojilor si apare fenomenul saignee, care este un produs secundar al vinului rosu. Gustul vinurilor rose poate varia foarte mult in functie de regiunea din care provin.
Metoda care trebuie urmata pentru a servi vinul rose necesita o anumita atentie la detalii. Mai jos sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati in timp ce serviti vin din soiul de roseuri.
Este important sa serviti intotdeauna vinul la temperatura corecta. Cu vinul rose, aceasta temperatura este de aproximativ 14-19 C. Asigurati-va ca raciti vinul pe care urmeaza sa il serviti la aceasta temperatura.
Dupa ce vinul a fost racit corespunzator, este acum gata pentru a fi servit. Mai intai va trebui sa indepartati sigiliul de aluminiu de pe dopul sticlei. Doar odata ce acest sigiliu a fost indepartat, puteti indeparta dopul sticlei. Turnati in pahar si va bucurati de experienta incantatoare a unui vin rose sau in caz contrar puteti opta pentru un vin rosu Girboiu, crama renumita pentru calitatea si preturile super accesibile!