Comunicate de presa

Panouri fotovoltaice policristaline – inovatia bate la usa !

 

Denumirea panourilor -monocristaline sau policristaline – poate contura o idee in legatura cu tehnologia de fabricare si caracteristicile panourilor fotovoltaice cristaline.

Panourile fotovoltaice policristaline descriere:

  • Geam cu continut scazut de fier-Permite radiatiei solare sa treaca , grad scazut de reflexie a luminii
  • Folie EVA
  • Celule Policristaline
  • Folie EVA
  • Tedlar
  • Rama Aluminiu Anodizat
  • Cutie de legaturi

Pana in acest punct  avem descrieri aproape identice, singura diferenta fiind tipul de celule folosite la fabricarea celor doua tipuri de panouri , respectiv celule monocristaline si celule policristaline – de unde si denumirea panourilor pe baza de cristal de siliciu in functie de tipul celulei . Materia prima pentru procesul de productie al celulelor este siliciul .

Acesta este obtinut in urma unui proces industrial , denumita metoda Jan Czochralski. Metoda Czochralski de crestere a cristalelor este folosita pentru a se obtine mono-cristale de siliciu . In urma utilizari acestei metode in procesul tehnologic , rezulta lingourile de siliciu mono-cristal , materie prima cu un grad mare de puritate din punct de vedere chimic.  Lingourile de siliciu mono – cristal sunt feliate in straturi foarte subtiri si reprezinta materia prima pentru celulele fotovoltaice monocristaline

  • Panourile fotovoltaice policristaline au o productie de curent pe parcursul unui an mai mare cu 15 % fata de cele policristaline
  • Chiar daca panourile monocristaline sunt mai sensibile la temperaturi ridicate  , nu vom fi afectati de acest lucru , avand in vedere ca vara este soare din belsug si ziua este foarte lunga , practic o sa avem curent la discretie
  • Momentele importante , sa producem si sa beneficiem de curentul necesar , sunt atunci cand afara este innorat sau luminozitatea este scazuta sau iarna cand ziua este scurta si avem nevoie de eficienta la incarcare , pentru a incarca acumulatorii intr-un interval de timp cat mai scurt.

Tinand cont de caracteristicile panourilor fotovoltaice prezentate mai sus , cei pasionati de energia fotovoltaica pot lua o decizie in alegerea tipului de panou pe care il vor cumpara si utiliza .

Exista o modalitate de a compensa variatia sezoniera – cea mai simpla este sa-ti racordezi instalatia solara la retea, iar cealalta este sa integrezi panourile intr-un sistem combinat.

Conectat la retea – instalatia este in mare alcatuita din panouri + invertor de 220V + contor care se invarte in ambele sensuri.  Cand straluceste soarele si productia depaseste consumul, surplusul este injectat in reteaua de electricitate si contorul se invarte invers. Seara si iarna, cand consumul depaseste productia contorul se invarte normal. KWh adunati vara sunt consumati iarna si se plateste anual diferenta la furnizorul de electricitate.

Acest sistem are avantaje:
– e destul de simplu, clar si fiabil
– valoarea totala a investitiei depaseste doar cu putin pretul panourilor.
– In tarile civilizate statul subventioneaza cu pana la 50% acest tip de productie..

No Comments Found

Leave a Reply