imobiliare

Pași de urmat atunci când cauți o chirie

În momentul în care urmează să închiriezi o locuință, nu poți să alegi prima ofertă care-ți sare în ochi. Trebuie să cântărești foarte bine numeroase aspecte, altfel riști să te trezești cu surprize nu tocmai plăcute.

În rândurile următoare ai câteva exemple, câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi atunci când cauți o chirie. De asemenea, îți recomand platforma Compari Imobiliare – acolo vei putea găsi numeroase anunțuri cu apartamente și garsoniere oferite spre închiriere.

Pasul 1: Stabilește-ți bugetul

Dacă începi să faci calculele, ține cont de faptul că nu vei locui acolo 1 lună, ci pentru o perioadă mai îndelungată. Doar nu vrei să te muți prea des, nu? Asta ar însemna să treci din nou prin același proces de găsire a unei chirii.

Stabilește-ți un buget pe minimum 6 luni și ia în calcul și cheltuielile lunare de întreținere. Gândește-te și la cazul (foarte probabil) în care chiria va fi majorată de proprietar și, pe cât posibil, caută să închiriezi pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Pasul 2: Căutarea

Aici ai două variante: fie mergi pe varianta clasică, întrebând cunoștințele și căutând prin anunțurile din ziare, fie alegi soluția mai comodă. Asta ar presupune să apelezi la alternativa platformelor imobiliare online. Ți-am dat și recomandarea mai sus – e un portal cu peste 200.000 de anunțuri ce includ oferte de închiriere și vânzare pentru diverse spații.

Să presupunem că urmează să cauți garsoniere de inchiriat Cluj. Pe compariimobiliare.ro vei putea vedea înainte de asta statisticile referitoare la prețurile de închiriere per metru pătrat, pe zone și cartiere ale Clujului. Așa vei putea face o comparație și abia apoi vei cerceta lista de anunțuri – statisticile sunt oferite nu doar pentru Cluj, ci pentru orașe și zone din întreaga țară.

Pasul 3: Vizionări

Nici să nu îți treacă prin cap să semnezi vreun contract ori să dai vreun avans înainte de a vedea cu ochii tăi garsoniera sau apartamentul pe care urmează să îl închiriezi. De multe ori descrierile pot să fie mult prea pompoase, iar fotografiile „cosmetizate”, în așa fel încât să nu reflecte neajunsurile locuinței respective.

Prin urmare, după ce ți-ai selectat câteva oferte, contactează proprietarii în cauză și treci la vizionări. Numai așa vei putea vedea cu ochii tăi ce te așteaptă, ce dotări sunt la fața locului și ce nivel de confort îți poate oferi.

Pasul 4: Semnarea contractului

După vizionări îți vei face o idee despre care dintre locații îți îndeplinește cel mai bine cerințele. Urmează semnarea contractului de închiriere, pentru verificarea căruia îți recomand să apelezi la un notar sau la un avocat. Asigură-te că prin contract sunt stabilite cât mai multe detalii: data scadentă a chiriei lunare, vizitele din partea proprietarului, modalități de plată, obligația reparațiilor și întreținerii în locuință, data eliberării, preavizul pentru eliberare etc.

Cu aceste lucruri în minte îți va fi mult mai ușor să găsești o garsonieră sau un apartament de închiriat, în funcție de nevoile, dar și de așteptările proprii.

.

No Comments Found

Leave a Reply