Secretele unei livezi de nuci Chandler și Franquette.

Secretele unei livezi de nuci Chandler și Franquette. De la costul puieților la momentul perfect pentru înființarea plantației cu aceste soiuri.

Livada de nuc este o afacere profitabilă în acest moment, cu condiția ca investiția să fie bine gândită, să se folosească soiuri adaptate și să se facă toate lucrările în mod corect. Despre cât costă să îți faci o livadă de nuci cu soiul franțuzesc Franquette sau cu soiul de nuc Chandler, am discutat cu Ovidiu Lazăr, proprietarul unei livezi de șase hectare în Vrancea și președinte al Asociației cultivatorilor de nucifere din România.

“Fiind o investiție de viitor și pe termen lung un cultivator trebuie să facă treaba ca la carte, altfel nu va merge. Pe bâjbâite și pe informații din calculator și discuții pe diverse forumuri nu va ieși ceva bun”, ne-a declarat Ovidiu Lazăr, președintele Asociației cultivatorilor de nucifere din România.

Chandler și Franquette sunt două dintre soiurile care intră pe rod în anul 4-5. Producția este de 2 – 2,5 tone la hectar, nuci în coajă ceea ce înseamnă 1 tonă, maxim 1 tonă și jumătate de miez. Dacă se vinde miezul, prețul este de 7 euro pe kilogram, o tonă jumătate aducând un profit de 7-8 mii de euro la hectar.

Chandler se pretează în zonele calde și Franquette în cele reci

Nucul Chandler este un soi american cu fructificare terminală (adică face fructele la terminarea crenguțelor) dedicat zonelor calde cu primăveri blânde și ierni la fel de blânde. “Fiecare soi este bun acolo unde este clima prielnică pentru el. De aceea au existat și livezi care nu s-au prins sau au înghețat: pentru că fermierul nu s-a interesat exact ce îi trebuie în zona lui. Nu putem compara niciodată clima din sudul României cu cea din nord. De asta se fac analizele pedoclimatice. Nici un medic nu va da o rețetă de medicamente dacă nu are niște analize după care să se ghideze. Așa este și la plante”, ne-a explicat Ovidiu Lazăr.

Nucul Franquette este un soi cu același tip de fructificare ca și Chandler-ul, însă cu o rezistență mai mare la boli și dăunători. Face față și la gerurile din țara noastră. Înflorește cel mai târziu la începutul lunii mai, deci nu poate să fie surprins de gerurile și brumele de primăvară. Este recomandat pentru zonele reci, depresionare, la deal și la munte.

Cele două soiuri se plantează la o densitate de 100-160 plante la hectar.

Pot fi plantate:
10 X 10 m = 100 plante/ha
10 X 8 m = 120 plante/ha sau
8 X 8 m = 160 plante/ha

Pentru eficiență maximă se recomanda 8 X 8 m. Investiția se calculează în funcție de sistemul de plantare.

Prețul unui puiet de nuc pornește de la 10 euro

“Un puiet costă între 10-15 euro, în funcție de soi, înălțime și cantitatea contractată făcându-se câteva reduceri și la plante și la consiliere. De exemplu, Franquette 40-60 cm de la sol costă 11 euro/bucata. Dacă se cumpără peste 100 plante se reduce cu 0,50 euro, deci va costa 10,5 euro/bucata. În acest preț intră și transportul din Franța în România până la Focșani unde avem sediul. Mai intră și consilierea de specialitate din partea mea până la plantare. Transportul de la Focșani la client intră în cheltuielile clientului. Noi aducem puieții de la o pepinieră din Franța.”, ne-a declarat președintele Asociației cultivatorilor de nucifere din România.

Cultivatorul de nuci deține o livadă de 6 hectare în localitatea Tătăranu, județul Vrancea, acolo unde are toate soiurile franceze, – Lara, Fernor, Fernette, Franquette, dar și soiul american Chandler. ”Fiind reprezentantul pepinierei franceze în România am toate soiurile pentru a putea fi prezentate”, ne-a mai declarat Ovidiu Lazăr.

Pașii esențiali pentru a înființa o livadă de nuci

În afară de materialul săditor, înființarea unei livezi de nuc mai presupune cheltuieli cu pregătirea terenului, pentru împrejmuirea lui ( dacă se dorește) și cu irigațiile.

“Pentru fertilizare și întreținere se recomandă o analiză pedoclimatică de unde va reieși ce tratamente trebuie aplicate pentru a aduce terenul la parametri optimi pentru cultura nucului. Aceste analize sunt foarte importante. Trebuie să știm din start cât azot, fosfor, potasiu avem și cât mai trebuie distribuit”, ne-a precizat cultivatorul de nuci.

O mare importanță o are și poziționarea livezii, element care va indic soiul potrivit. ”Sunt soiuri timpurii și soiuri tardive și trebuie să-l alegem exact pe cel care trebuie”, ne-a mai explicat cultivatorul.

El adaugă că dacă investiția depășește 2 hectare, va trebui un proiect tehnic. “Acest proiect se întocmește în baza analizelor pedoclimatice și va conține pas cu pas întreținerea livezii pe 2-3 ani. Până în 2 hectare nu este nevoie de acest proiect”, ne-a mai spus Ovidiu Lazăr.

Nucii se plantează primăvara sau toamna

Cele două soiuri se pot planta toamna sau primăvara în funcție de posibilitățile cultivatorului.

“Noi recomandăm plantarea de primavăra pentru că se evită o iarnă care poate fi capricioasă, geruri, vânturi puternice. În acest fel se diminuează cheltuielile de întreținere. La plantarea de toamnă se mușuroiește planta, se înfășoară, se protejează de îngheț cu diferite materiale de protecție, cartoane, folii speciale. Primăvara se fac lucrările invers, se despachetează, se dezmusuroiește. Deci sunt cheltuieli suplimentare la plantarea de toamnă. Așa, primăvara se plantează, se udă și în 30 de zile trebuie să intre în vegetație fără alte cheltuieli”, ne-a mai spus specialistul.

Avans de 30% din costul puieților

Un aspect important subliniat de către cultivatorul de nuci este că pentru a comanda puieții de nuc, la pepiniera sa (www.vindnuci.ro) se fac comenzi din timp și se achită un avans de 30% pentru a face o rezervare.

“Se întocmește un contract de achiziții din toamnă maxim până la sărbatorile de iarnă, deci noiembrie-decembrie. Se plătește un avans de 30% și astfel are loc rezervarea. Deja avem contracte anticipate pe 2-3 ani unde plantațiile sunt mari, de 50-100 de hectare. Termenul de păstrare de la distribuția plantelor este maxim 10 zile, nucii putând fi păstrați în condiții optime, fără aer, soare și rădăcinile umede”, ne-a mai spus cultivatorul. citeste tot articolul…