Fără categorie

Stephen Hawking si a sa Teorie Universala

Una din cele mai marcante figuri ale secoului acesta a fost Stephen Hawking, trecut in nefiinta pe data de 14 martie 2018. Hawking s-a nascut exact cand se implineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei, adica 8 ianuarie 1942.

O data cu o importanta foarte mare daca este sa tinem cont ca Hawking este considerat de foarte multi oameni unul din cele mai mari genii contemporane. A studiat la Oxford si Cambridge unde a si devenit titular al catedrei de matematica.

Desi, adult fiind, a fost diagnosticat cu o boala ce l-a tinut, pentru tot restul vietii, intr-un scaun cu rotile, Hawking a continuat cercetarile, in special in domeniul fizicii, cosmologiei si a publicat numeroase carti interesante, care au fascinat oameni de stiinta, dar si novici in astfel de domenii.


Una din cele mai cunoscute carti este “Teoria universala. Originea si soarta universului”. Acum cartea este disponibila, intr-o editie exceptionala de la editura Humanitas, la libraria online carti-beletristica.ro

In carte, Hawkins descrie detaliat nasterea universului. Pentru a spune cum stau lucrurile, mai pe scurt, acest univers nu a existat dintotdeauna. A fost un moment unic sau o nastere ca a avut loc acum aproximativ 15 miliarde de ani.

Hawking sustine ca stie acest lucru, deoarece teoria unui univers ce a existat dintotdeauna ar fi impotriva celui de-al doilea principiu al termodinamicii. In conformitate cu acest principiu, dezordinea scade mereu cu timpul si haosul creat este ireversibail.

Daca universul ar fi existat mereu, am fi trait intr-un univers incredibil de haotic, in conformitate cu Hawking, iar noaptea ar fi la fel de luminoasa precum soarele.

Una din teoriile lui Hawking este cea a universului fara limite. Acesta ne spune ca universul este finit de fapt. Acesta inseamna ca nu exista nimic in afara universului.

Trebuia sa aiba o nastere sau un moment unic unde au inceput legile fizicii ce guverneaza universul. In conformitate cu teoria lui Hawking, big bang-ul nu s-a intamplat intr-un anumit loc si, de aceea, nu exista un centru al universului.

S-a intamplat pretutindeni. Tot ce a avut loc inainte de big bang este irelevant deoarece nu are niciun efect asupra actualului univers. Teoria sustine ca universul se poate crea din nimic si ca nu are nevoie de un creator.

De asemenea, va veni o vreme cand energia ce a creat universul si i-a permis sa continue sa se extinda, sa aiba si un efect negativ si ca universul va incepe efectiv sa se scufunde. Cand acest lucru se va intampla, probabil directia timpului se va schimba si “entropia” va fi exact opusul a ceea ce este acum.

O alata teorie este, de data aceasta, cea a universului infinit, ce nu are inceput si a existat dintotdeauna. Alte probleme pe care Hawking le dezbate in aceasta carte sunt:

  1. Daca universul are 4 dimensiuni;
  2. Gaurile negre nu sunt de fapt negre;
  3. Energia totala a universului este zero.
Pentru a descoperi toate teoriile lui Hawking, puteti comanda acum, de la carti-beletristica.ro, volumul “Teoria universala. Originea si soarta universului”.

No Comments Found

Leave a Reply