Tipuri de setari ale pietrelor pretioase pe inelele de nunta

Inele sunt opere de arta modelate din metal si pietre naturale. Cu cat intelegi mai multe despre modul in care acestea sunt facute, cu atat mai usor este sa alegi o piesa de calitate. Exista patru elemente de baza care intra in crearea unui inel: lacasul pietrei, banda, gheara si umarul.

1. Lacasul pietrei
Aceasta este zona in care este montata piatra. Unele dintre cele mai populare modele sunt:

Gheara
Modelele gheara sunt cele mai populare, in special la inelele de logodna cu safir si diamant. Dinti subtiri din metal se ridica de la baza ramei si prind piatra. Acest tip de tintuire ridica, de asemenea, piatra mai sus fata de restul inelului, expunand-o la mai multa lumina si punand-o in evidenta. Dezavantajul acestui model este faptul ca piatra „iese in evidenta”, putand fi agatata de diverse lucruri, slabind astfel in timp dintii ce o tin fixata. Din acest motiv, inelele cu astfel de modele ar trebui sa fie verificate in mod regulat.

Bezel
Setarile bezel incercuiesc piatra principala intr-un guler de metal care este pus chiar deasupra suprafetei pietrei. Rama poate inconjura complet o piatra sau doar partial, ceea ce va permite altor parti ale acesteia sa fie vizibile. Setarile bezel sunt foarte sigure, deoarece acestea sunt facute special pentru pietrele pe care le tintuiesc. Dezavantajul? Piatra primeste mai putina lumina, ceea ce o poate face mai putin stralucitoare.

Tensiune
In cazul unei tintuiri tensionate, ceea ce tine piatra in loc este, de fapt presiunea din metalul benzii. Setarile de tip tensiune arata foarte modern, cu pietre care par sa pluteasca in aer in mijlocul benzilor. Acestea sunt facute special pentru piatra sau pietrele pe care le incadreaza si nu pot fi schimbate sau redimensionate, ceea ce poate fi un dezavantaj.

Pavé
Modelele Pavé (care inseamna „pavat” in franceza) sunt dotate cu o multime de pietre pretioase mici, care sunt fixate cu ajutorul unor margele mici de metal. Ele sunt similare cu setarile de grup, dar au intotdeauna un numar mare de pietre mici tintuite foarte aproape impreuna.

Canal
Tintuirea tip canal este creeata prin plasarea unui rand de pietre intr-un canal de metal facut in banda inelului. La inelele de logodna, acest lucru creeaza aspectul unui flux continuu de diamante, care imbunatatesc aspectul pietrei centrale. Acesta este, de asemenea, un cadru foarte popular si pentru verighetele simple.