Traiesc bine in Finlanda

Un roman din Bacau si o rusoaica din St. Petersburg traiesc bine in Finlanda. Inca nu lucreaza, dar isi asigura deja viitorul. Campania „Romania Scandinava” va arata seria de beneficii pentru imigrantii care ajung in aceasta tara. Statul finlandez se asigura ca toti cei care se inregistreaza corect in sistem vor incepe un nou trai fara griji sociale si financiare.

El este un roman din Bacau, ea o rusoaica din Sankt Petersburg. Au doi copii si traiesc bine, desi deocamdata nici unul nu munceste. Ea face un curs de limba si el un stagiu de recalificare. Pana termina cursurile, sunt asimilati studentilor si primesc facilitati si ajutoare financiare. Pot avea aproape la fel de multi bani ca atunci cand ar fi muncit, dar ar fi platit taxe si impozite. De mentionat ca beneficiile nu sunt si pentru imigrantii care vin cu mana intinsa in nordul Europei.

Tarile nordice aplica de mai bine de un deceniu strategii pentru atragerea de imigranti. Sunt pachete de masuri menite sa incurajeze in special persoanele tinere. Finlanda are doar 5,5 milioane de locuitori, si cea mai mica densitate a populatiei din Uniunea Europeana. Dar sunt cu o zecime mai multi decat erau in anul 2000, iar cifrele arata ca tot mai multi imigranti sunt ajutati sa traiasca pe pamant finlandez.

E trecut de ora 16 in oraselul Vaanta din nordul capitalei Helsinki. Ionut Munteanu merge sa isi ia copilul de la gradinita. Mai intai trece pe la o biblioteca de cartier.

„Finlandezii sunt pe locul intai sau doi la citit carti, in lume, vad ca merg. Foarte multi au foarte multe carti, din multe limbi. Sala de lectura, sala de internet, gen internet café, totul e gratis”

Ionut a facut un curs de limba gratuit, platit de statul finlandez la o scoala privata, iar acum face cursuri de calificare, ca sa devina electrician. Are acelasi statut ca un student in Finlanda, iar biblioteca joaca un rol important.

„Iti trebuie o carte, o ceri si iti ajunge in maxim 2,3 zile, si ai posibilitatea sa inveti, de exemplu daca nu ai timp acasa, daca ai familia mare si fac galagie, poti sa vii in librarie, te consiliaza de la scoala, sa vii in librarie sa inveti.”

Ionut a emigrat in Finlanda dupa multi ani de trai in Italia. Acolo si-a cunoscut sotia, care este rusoaica, si ea l-a convins sa se stabileasca impreuna, in nordul Europei. Nici ea nu munceste, pentru ca face un an, un curs de limba, plus ca s-a inscris la o scoala de turism. Cand s-au intalnit, ea avea deja o fetita, in prezent la scoala din Finlanda, iar mezinul familiei s-a nascut in Helsinki. De la doi ani, l-au inscris la o mica gradinita de cartier, intr-un apartament de la parterul unui bloc.

Majoritatera gradinitelor din zona sunt la fel de mici, dar au personal pentru fiecare 5 copilasi. Si sunt singura forma de scolarizare care se plateste in Finlanda, dupa clasa zero, totul e gratuit. Ionut achita doar 20% din taxa lunara, si doar 40 % din chiria la un apartament cu 3 camere, unde locuieste cu familia. Acesta este ajutorul pe care i-l da statul ca sa fie si parinte, si sa se recalifice, pentru a intra in sistemul de munca.

Cei doi soti explica si modul in care statul i-a ajutat pe ei la nasterea baietelului. Au primit o cutie de carton, care sa tina loc si de patut, cu lucruri de baza, necesare nou-nascutului. Citeste tot articolul