Windows implineste azi 30 de ani!

Mai stii cum aratau primele versiuni? Chiar daca nu mai folosesc windows recunosc ca mi-ar place sa am unul cu licenta sa il folosesc. Pana una alta raman la Ubuntu. E greu de crezut, dar Windows e mai batran decat multi dintre voi. S-a lansat oficial pe 20 noiembrie 1983.

Windows 1.0 purta numele de cod “Interface Manager”, dar seful marketing-ului de la Microsoft, Rowland Hanson, l-a convins pe Gates sa adopte un nume mai atractiv pentru clienti. Ca sa fie instalat aveai nevoie de doar 256 KB spatiu (Da, kilobytes, nu megabytes) si o placa video. A urmat apoi Windows 2.0, in decemebrie 1987. Era proiectat pentru procesorul Intel 286. Tot atunci auaparut pentru prima data si celebrul Control Panel, scurtaturile de pe tastatura si conceptul de a minimaliza sau a mari o fereastra.

Windows XP, batranul care tocmai a implinit 12 ani si care va ramane fara suport in aprilie 2014. Ce-ar fi de spus dupa atatia ani? Arata bine, era rapid, era stabil si era simplu de folosit. Era si primul sistem de operare al Microsoft cu suport pentru procesoarele pe 64 de biti. L-am instalat si reinstalat de nenumarate ori, l-am umplut de virusi, l-am curatat, l-am blocat si l-am stricat. Si parca nici temutul BSOD (Blue Screen of Death) nu era atat de mare sperietoare, pentru ca ma grabeam sa notez codul erorii, ca sa pot vedea ce-i de facut. Ce mai, a fost poate cel mai bun. Nici nu e de mirare ca inca se mai gasesc atat de multi fani ai XP-ului.

6 thoughts on “Windows implineste azi 30 de ani!

  1. Ce pot sa spun? La multi ani! Chiar daca este cel mai iubit sistem de operare, linuxul sta mai bine la anumite capitole. Pe desktop folosesc Windows 7, iar motivul este simplu: am nevoie de diverse programe care nu ruleaza decat pe windows (stiu, pot sa le rulez cu wine si pe linux, dar nu merge la fel de bine…), iar pe laptop am Ubuntu 13.10 (voiam sa incerc linuxmint, dar mereu mi-a placut interfata ubuntu).

Comments are closed.