Care sunt ciclurile de incarcare ale bateriilor?

Ciclurile de incarcare definite:

Desulfatarea bateriei – Inainte ca unele incarcatoare avansate sa intre in faza de inceput a incarcarii, acestea pulseaza o sarcina si scoate puterea rapid. Acest „puls” forteaza literalmente defalcarea rapida si indepartarea sulfatarii (cristale de sulf) din solutia de electrolit din acumulator. Un ciclu de desulfatare prelungit poate fi necesar in cazul in care s-au format cristale pe placile de retea de plumb. Procesul de desulfatare este un proces de incarcare preliminara oferit bateriei, astfel incat aceasta sa aiba capacitatea de a primi incarcatura mai rapid si mai eficient. Acesta ar fi, din punct de vedere tehnic, prima faza intr-un ciclu de incarcare. Cu toate acestea, multe incarcatoare nu au acest ciclu. Desulfatarea poate fi atat pozitiva, cat si negativa, ca voltaj, variind in mod explicit in functie de producator.

Egalizarea bateriei – Ca un mod avansat al catorva incarcatoare avansate se regaseste functiile de egalizare. Regimul de „egalizare” este condus pentru a elimina sulfatarea adanca dintr-un acumulator sau pentru a incarca profund modelele inundate. Un ciclu de desulfatare prelungit poate fi necesar in cazul in care cristalele s-au format pe placile de retea de plumb si ca atare, cele mai multe cicluri de egalizare dureaza 12 ore. Procesul de egalizare este, de asemenea, un proces de incarcare completa astfel incat atunci cand acumulatorii termina ciclul sunt incarcati complet. Nu trebuie sa ii mai incarci din nou. *Bateriile AGM, bateriile auto si bateriile moto cu gel nu au nevoie sau nu suporta acest tip de incarcare, deoarece fierbe electrolitul, ceea ce scurteaza durata de viata a acestora. Cu toate acestea, in cazul in care un acumulator AGM este lasat neutilizat prea mult timp si ar fi oricum mort, o incarcare de egalizare il poate „salva” pentru o vreme. Tensiunile de egalizare sunt de obicei 15,3 – 15,9 volti pentru un model de 12 volti, asigura-te doar ca verifici cu producatorul acesteia.

Faza de inceput – pur si simplu, acesta este procesul de pornire de incarcare a bateriei. Inainte ca un acumulator sa poata fi incarcat, acesta trebuie sa fie testat fie de catre dispozitivul de incarcare, fie cu ajutorul unui tester electronic.
– Unele incarcatoare masoara rezistenta interna la curent.
– Unele incarcatoare masura curentul pe care acumulatorul il va accepta la tensiuni diferite.
– Unele incarcatoare masoara tensiunile foarte precis.

Stiinta din spatele fiecarui aparat poate fi diferita, dar rezultatul este testul de mediu de incarcare al bateriei. Exista o baterie? Este cuplata corect? Accepta aceasta o incarcare sau un circuit scurt? Daca acumulatorul a trecut aceste teste, este potrivit pentru fazele de incarcare urmatoare.