Este important sa intelegem din ce este compus sapunul pe care il folosim. Sapunul este un element a carui alegere se face prea des pe baza ambalajului unui produs si nu pe substantele pe care le contine. Pielea este o parte a corpului nostru, cea mai exterioara, care lucreaza neobosit pentru a expulza apa, toxinele, grasimile si care se reinnoieste eliminand continuu celulele moarte inlocuindu-le cu altele noi. Pentru ca pielea sa poata sa respire si sa se reinnoiasca, sa ramana sanatoasa si elastica, este necesar ca „deseurile” care se formeaza la suprafata (toxine, grasimi, murdarie, reziduuri de machiaj etc.) sa fie eliminate si scrupulos indepartate cu o curatare constanta. Acesta este motivul pentru care sapunul trebuie ales pentru aceasta sarcina fundamentala. Este nevoie de un sapun lichid sau spuma care lasa pielea moale, supla si nu usuca. Printre cele mai bune sapunuri si dezinfectanti maini ii gasiti la magazinul online Sanito.ro, cunoscut in intreaga tara pentru produsele deosebite de igiena pe care le comercializeaza. Pe site sunt comercializate branduri de renume si produse precum sapun Tork, Skinsan sau Aviz Biocid.
Ph-ul pielii noastre este natural acid, iar aceasta aciditate este un factor pretios care ne protejeaza de atacul bacteriilor ostile la sanatatea pielii, fara a interfera cu flora bacteriana prezenta in mod normal, asa ca ar fi bine sa evitam sa o modificam cat mai mult posibil. Sapunul (ne referim la „adevaratul” produs cu soda caustica, diferite tipuri de uleiuri) cand vine in contact cu apa dezvolta un Ph alcalin, intra in contrast cu Ph-ul pielii noastre. Pentru a depasi problema alcalinitatii sapunurilor clasice, sunt utilizate frecvent sapunuri sintetice, care au valori de aciditate fiziologice mai mari.
Sapunurile care trebuie considerate produse de curatare trebuie sa contina agenti tensioactivi, molecule constand in mare parte din apa si grasimi cu urmatoarele proprietati: detergent (capacitatea de a elimina murdaria de pe piele si par), umectare (capacitatea de a creste contactul dintre solutie si pielea), agent de spumare (capacitatea de a produce spuma), emulsifiant (capacitatea de a stabiliza o emulsie). Acesti agenti tensioactivi pot fi agresivi si pot elimina pelicula hidrolipidica a pielii si pot modifica ph-ul pielii, ceea ce duce la uscarea pielii si face ca pielea sa fie mai expusa agresiunilor externe.
Cand cumparati aroma, cititi eticheta pentru a alege cea mai buna formulare. Toate ingredientele prezente, in limitele legii, sunt in siguranta, chiar daca unele sunt mai putin recomandate decat altele.
90% din problemele pielii sunt cauzate de sapunul pe care il folositi. In general, sunt produse lichide sau bucati, care produc multa spuma pe piele; cu cat fac mai multa spuma, cu atat sunt mai agresive.
Cat de importanta este alegerea sapunului?
Curatarea pielii este o activitate zilnica care modifica echilibrul pielii, indiferent de produsul pe care il utilizam. De fapt, pe langa murdarie, curatarea pielii elimina substantele utile de la suprafata. Cu toate acestea, putem restabili pH-ul pielii dupa o anumita perioada de timp pe baza mai multor factori:
-Tipul sapunului;
-Cat timp a ramas detergentul in contact cu pielea;
-Forta cu care frecam pielea;
-Frecventa de spalare (curatarea este importanta, dar nu exagerati);
-Cantitatea produsului utilizat.
Alegerea sapunului este importanta pentru echilibrul pielii noastre, dar trebuie sa fim atenti si sa il folosim corect.