Fără categorie

Cum functioneaza un sistem POS? 

Cum functioneaza un sistem POS? 

 

Daca esti proprietarul unei afaceri, cu siguranta te-ai gandit sa investesti intr-un sistem pe care sa il folosesti pentru multa vreme. Cu toate acestea, daca te-ai aflat in postura de client, probabil ca ai avut multe intrebari despre modul in care functioneaza un sistem POS, un soft pentru restaurant sau o casa de marcat. 

Mai jos am pregatit cateva informatii esentaile despre despre modul de functionare al unui sistem POS, diversele modele de pe piata si ce anume ar trebui sa cauti la un sistem POS inainte de a-l cumpara, astfel incat sa poti intelege cateva elementele de baza ale modului sau de utilizare, precum si avantajele si valoarea adusa de folosirea unui astfel de sistem in cadrul unei afaceri. 

Mai simplu spus, un sistem POS este format din hardware si software care lucreaza impreuna pentru procesarea tranzactiilor. Acesta indeplineste toate functiile de baza ale caselor de marcat, precum sortarea articolelor pe departamente, urmarirea vanzarilor, adaugarea de taxe si colectarea incasarilor.

Cu toate acestea, pentru a intelege modul in care functioneaza un sistem POS, este probabil mai simplu sa il compari cu un computer clasic decat cu o casa de marcat. Folosind un computer, poti instala tipul de software sau aplicatie de care ai nevoie(ca in cazul unui soft de restaurant). 

Un sistem POS functioneaza in acelasi mod. Programul este instalat pe hardware-ul POS-ului si este alimentat fie de un server local, fie de o conexiune la internet. In plus, ca si in cazul unui computer, acesta se poate ocupa de multe alte activitati legate de afacere, precum urmarirea inventarului sau gestionarea stocului.

Tipuri de sisteme POS

Cand vine vorba de gasirea unui sistem POS care sa te ajute sa iti conduci afacerea eficient, nu exista un model unic pentru toata lumea. Afacerile functioneaza diferit unele de altele, acestea gestionandu-si serviciul pentru clienti, procesul de vanzare si strategia de marketing in moduri diferite. 

Prin urmare, pentru a alege cel mai bun sistem POS, ia in considerare utilizarea unuia care este proiectat pentru tipul tau de afacere si care se potirveste cu procesul operational al acesteia. 

Sisteme POS traditionale

Cu sisteme POS traditionale toate datele sunt stocate pe un server local in cadrul intreprinderii. Daca doresti sa folosesti un sistem clasic, vei face o investitie initiala pentru hardware si versiunea specifica a software-ului. Cand compania de software va introduce functii si actualizari noi, va trebui sa platesti in plus pentru a folosi versiunea cea mai recenta.

Sisteme POS bazate pe cloud

In cazul sistemelor POS bazate pe cloud, software-ul POS-ului este instalat pe hardware-ul acestuia, iar datele tale sunt stocate pe un server numit cloud. Salvarea datelor companiei tale in cloud iti va permite sa gestionezi activitatile prin folosirea internetului, lucru foarte util si eficient pentru o afacere daca nu poti fi prezent in permanenta. 

In loc sa platesti o investitie substantiala pentru sistemul POS traditional, in cazul acestuia vei plati taxa lunara pentru abonament, mult mai accesibila, care include actualizari fara costuri suplimentare.

Sisteme POS hibride

Daca nu doresti sa fii complet dependent de internet sau de serverele de pe site pentru a mentine activitatea functionala, poti alege un sistem hibrid care utilizeaza atat serverele cloud, cat si serverele locale pentru a te asigura ca ai intotdeauna acces la POS si datele afacerii tale. 

Sisteme POS mobile

Folosit ca dispozitiv utonomy sau ca o extensie a sistemului POS, modelele mobile iti permit sa transformi un iPad sau o tableta Android intr-un dispozitiv pentru vanzari. POS-ul mobil iti ofera optiuni suplimentare care imbunatatesc experienta oferita clientilor, precum si munca angajatilor. 

 

Ce caracteristici trebuie sa cauti la un sistem POS?

-Managementul inventarului

Sistemele POS iti permit sa inlocuiesti actiunile manuale cu procese automate care pot economisi semnificativ timpul. Unele sisteme POS te vor avertiza chiar si atunci cand stocul este scazut si iti pot oferi informatiile de care ai nevoie pentru a emite o noua comanda pentru produsele lipsa, astfel incat sa nu ramai niciodata fara timp.  

-Managementul angajatilor

Poti utiliza terminalele POS pentru a monitoriza timpul de lucru al angajatilor. Acest lucru necesita ca angajatii sa se autentifice cu un cont personal la locul de munca, astfel incat vei stii sigur cat timp a lucrat fiecare in parte. De asemenea, sistemul POS reuseste sa monitorizeze activitatea ficarui angajat, acest lucru fiind foarte util in caz de frauda. 

-Raportare POS

Sistemele POS genereaza raporate in timp real cu doar cateva click-uri. Acestea te pot ajuta sa iti gestionezi cu mai multa usurinta finantele si sa identifici posibilele erori.  Rapoartele POS iti permit, de asemenea, sa urmaresti indicatorii cheie de performanta(KPI) care arata modul in care afacerea ta progreseaza in directia obiectivelor pe care le-ai stabilit.

Daca esti in cautarea unui sistem POS pentru afacerea ta, pe www.tehnicafiscala.ro gasesti mai multe modele, in functie de dimensiunea si modul de functionare pe care il preferi. Vanzarile nu sunt un domeniu usor de activitate, tocmai de aceea, vei avea nevoie de cele mai bune instrumente pentru a face fata chiar si celor mai mari provocari! 

No Comments Found

Leave a Reply