Cutii automate – scurt istoric

 

 

Termenul de transmisie se referă pur și simplu la cutia automata care folosește unelte și trenuri de viteză pentru a asigura conversii de viteză și cuplu de la o sursă de energie rotativă la alt dispozitiv. Cea mai obișnuită utilizare este în autovehicule, în care transmisia adaptează puterea motorului cu combustie internă la roțile motoare. Aceste motoare trebuie să funcționeze la o viteză de rotație relativ ridicată, care este inadecvată pentru pornirea, oprirea și deplasarea mai lentă. Cutia automata reduce viteza mai mare a motorului la viteza mai mică a roții, sporind cuplul în timpul procesului. Cutia automata este folosita pe mașini în care sunt adaptate diferite viteze de rotație și momente de rotație.

Adesea, o cutie automata are mai multe rapoarte de transmisie cu capacitatea de a comuta între ele, pe măsură ce variază viteza. Această comutare poate fi efectuată manual (de către operator) sau automat. Se poate asigura și controlul direcțional (înainte și înapoi). Sunt disponibile și transmisii cu un singur raport, care schimbă pur și simplu viteza și cuplul (și, uneori, direcția) ieșirii motorului.

În cazul autovehiculelor, transmisia este, în general, conectată la arborele cotit al motorului prin intermediul unui volant sau ambreiaj sau cuplaj de lichid, în parte deoarece motoarele cu ardere internă nu se pot deplasa sub o anumită viteză. Ieșirea transmisiei este transmisă prin intermediul arborelui cardanic la unul sau mai multe diferențiale, care conduce roțile. În timp ce un diferențial poate oferi și o reducere a vitezelor, scopul său principal este acela de a permite roților la fiecare capăt al unei osii să se rotească la viteze diferite (esențiale pentru a evita alunecarea roților pe rotiri) schimbând direcția de rotație.

Cutia automata cu transmisie / curele convenționale nu este singurul mecanism pentru adaptarea vitezei / cuplului. Mecanismele alternative includ convertizoare de cuplu și transformare de putere (de exemplu, transmisie diesel-electrică și sistem hidraulic de antrenare). Există, de asemenea, configurații hibride. Cutiile automate utilizează un corp de supapă pentru a schimba treptele de viteză utilizând presiuni lichide în combinație cu un ecm.

Majoritatea automobilelor moderne au o transmisie automată care selectează un raport de transmisie adecvat fără intervenția operatorului. Acestea folosesc în principal hidraulici pentru a selecta uneltele, în funcție de presiunea exercitată de fluidul din ansamblul transmisiei. În loc să folosiți un ambreiaj pentru a cupla transmisia, între motor și transmisie se află un volant fluid sau un convertor de cuplu. Este posibil ca șoferul să controleze numărul de unelte în uz sau să selecteze invers, deși controlul precis al uneia din uneltele folosite este posibil sau nu posibil.

Cutia automata  este ușor de utilizat. Încercările de îmbunătățire a eficienței consumului de combustibil ale transmisiilor automate includ utilizarea convertizoarelor de cuplu care se blochează dincolo de o anumită viteză sau în rapoarte de viteze mai mari, eliminând pierderile de putere și uneltele de supraalimentare care acționează automat peste anumite viteze.

În cazul transmisiilor mai vechi, ambele tehnologii ar putea fi intruzive atunci când condițiile sunt de așa natură încât acestea reduc în mod repetat viteza și factorii de sarcină, cum ar fi gradul sau vântul variază ușor. Transmisiile computerizate actuale dispun de o programare complexă care maximizează eficiența combustibilului și elimină intruziunea. Acest lucru se datorează în principal progreselor electronice, nu mecanice, deși îmbunătățirea tehnologiei și utilizarea cuplajelor automate au ajutat de asemenea..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *