Personale

Descoperirea care a revolutionat medicina din ultimii anii

Celulele stem sunt cele care au abilitatea unica de a se dezvolta in alte celule specializate din corp, iar in viitor se asteapta ca acestea sa poata fi folosite pentru a inlocui celule si tesuturi care au fost afectate sau chiar pierdute in urma unor afectiuni. Asadar, cei care se intreaba ce inseamna celulele stem trebuie sa stie ca organismul nostru este alcatuit din mai multe tipuri de celule, iar majoritatea sunt specializate pentru a indeplini anumite functii, precum cele rosii ce transporta oxigenul in corp prin sange, insa nu au posibilitatea de a se diviza. Astfel, celulele stem aduc noi celule in corp pe masura ce se dezvolta si le inlocuiesc pe cele specializate care au fost afectate sau pierdute, remarcandu-se prin doua proprietati unice: in primul rand se pot diziva la nesfarsit pentru a produce noi celule, iar pe masura ce sunt divizate, functiile lor pot fi schimbate.

Diferite tipuri

Exista trei tipuri principale de celule stem: cele pluripotent induse, cele adulte si cele embrionice, fiecare dintre ele avand cateva proprietati unice. Asadar, cele pluripotent induse sunt dezvoltate in laborator de catre oamenii de stiinta, iar numele lor provine de la faptul ca sunt prelevate celule obisnuite, care sunt reprogramate pentru a deveni stem. Celulele stem adulte aduc noi celule pe masura ce organismul se dezvolta si le inlocuieste pe cele afectate. Totusi, acestea sunt multipotente, insa nu poate fi schimbata functia lor decat in anumite conditii fiind impuse cateva limite. Nu in ultimul rand, cele embrionare sunt similare cu cele pluripotent induse in sensul ca pot fi divizate in oricare alte tipuri de celule din corp.

Beneficii

Principalul beneficiu adus de celulele stem e reprezentat de faptul ca pot fi folosite ca tratament in diferite conditii pentru a inlocui celulele care au fost afectate sau pierdute si care nu pot fi reproduse de catre organism pe cale naturala. In acelasi timp, acestea sunt utile si datorita faptului ca pot ajuta oamenii de stiinta sa afle mai multe despre domeniu, pentru ca pe viitor sa fie descoperite noi inovatii, dar si informatii pretioase referitoare la modul in care organismul nostru se dezvolta si de a gasi noi tratamente eficiente.

Tratamente

Cei care se intreaba ce inseamna celulele stem si cum sunt acestea eficiente trebuie sa stie ca pot fi prelevate din mai multe zone ale corpului, iar procedurile de recoltare sunt minim invazive, simple si se pun in practica in cel mai scurt timp. De exemplu, cele prelevate din sangele cordonului ombilical reprezinta o sursa grozava de sange sanatos pentru cei care se confrunta cu afectiuni sanguine. In acelasi timp, celulele stem sunt ideale si pentru generarea pielii in cazul celor care au suferit arsuri severe..

No Comments Found

Leave a Reply