articole

Jocuri educative si varsta copiilor

Ca instrumente de crestere si educatie, exista astazi jocuri educative create in functie de grupa de varsta a copiilor carora li se adreseaza. Scopul principal al acestor jocuri educative este de a dezvolta abilitati specifice, fie ele motorii, cum ar fi coordonarea sau intelectuale, ca memoria si asocierea ideilor.

Prin urmare, va fi in sarcina fiecarui parinte sau educator sa aleaga jocuri educative pentru copii care nu sunt usoare sau dificile, ci adecvate varstei copiilor carora li se adreseaza si sa calibreze cantitatea de stimuli, reguli si metode educationale in functie de caracteristicile si nevoile lor. Astfel de jocuri sunt disponibile in magazinul online artofplay.ro.

In general, putem spune ca jocul se dezvolta in etape sau faze, care merg aproximativ in pas cu cele ale dezvoltarii copilului: la inceput jocul se bazeaza exclusiv pe principiul placerii si al distractiei, iar apoi, vine capacitatea de a-i da sens.

De la nastere pana la 2 ani, avem prima etapa care corespunde jocurilor si jucariilor care vizeaza dezvoltarea abilitatilor si inteligentei senzorial-motorii. La aceasta varsta, copiii se joaca pentru a se distra, repetand continuu aceleasi miscari, fara sa oboseasca. Puteti merge de la interactiunea cu jucarii simple, cum ar fi masinile, trenurile, la primele jocuri muzicale, care reproduc sunete. Deja in aceasta prima faza, le putem oferi copiilor nostri primele jocuri educative, deseori reprezentate de jucarii interactive, care ii ajuta sa recunoasca forme, culori, personaje si animale simple.

De la 2 la 7 ani, odata cu cresterea activitatii creierului, se dezvolta o inteligenta preoperatorie, astfel incat copilul incepe sa inteleaga realitatea din jurul sau si simte dorinta de a o reprezenta in felul sau. In aceasta faza experimenteaza jocul simbolic folosind diferite instrumente: de la reprezentarile facute din hartie, cu creioane si markere, pana la primul ansamblu de constructii din lemn sau plastic, la prima abordare cu puzzle-uri din multe piese si jocuri memo, pentru a antrena memoria si rationamentul. In acest moment sunt practicate si abilitatile sale creative, cu primele abordari ale instrumentelor muzicale, iar imaginatia este la apogeu, astfel incat orice obiect poate fi transformat simbolic si folosit pentru a se juca.

Incepand de la 6-7 ani pana la 11-12 ani, copilul este capabil sa emita rationamente, sa inteleaga si sa accepte conceptul de regula. Chiar daca la inceput va tinde sa lucreze in jurul lor sau sa se indrepte spre avantajul sau, in timp, el va intelege natura si functia stabila a regulilor. Mai presus de toate, la aceasta varsta copiii incep sa simta puternic nevoia de evenimente sociale si dorinta de a interactiona cu semenii lor.

Acestea fiind spuse, jocurile si jucariile educative pentru copii sunt importante si fiecare etapa de crestere trebuie intocmai respectata pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor.

 

 

No Comments Found

Leave a Reply