Materiale pentru artisti utilizate in diferite tehnici

materiale pentru artisti

Pictura reprezinta baza creatiei artistice, deoarece prin ea se poate da viata unei simple panze. Cu o serie de materiale pentru artisti adecvate, se poate picta in diferite tehnici, cum ar fi ulei, acryl, guasa sau culori de apa, toate avand scopul de a crea efecte deosebite. Pictura in ulei este una dintre aceste tehnici cel mai mult utilizata, inventata in secolul al 15-lea de artistul Van Eyck, care a deschis astfel drumul unor noi posibilitati creative. Culorile sunt fabricate pe baza unui amestec de pigmenti si ulei sicativ, cel mai cunoscut si folosit fiind uleiul de in, care permite obtinerea unei paste mai mult sau mai putin groase.

Materiale pentru artisti care picteaza in ulei

Este o metoda care necesita mai multa rabdare, deoarece lucrarea are nevoie de un timp mai indelungat pentru a se usca, insa odata panza uscata, pigmentii raman la aceeasi intensitate, fara a-si schimba aspectul. Daca pasta este mai consistenta, se pot obtine texturi diferite, mai ales atunci cand este folosit cutitul de paleta. Transparenta, luminozitate, efecte materiale, detalii meticuloase, practic, posibilitatile de exprimare in culori de ulei, aceste materiale pentru artisti atat de apreciate, sunt infinite. Punerea culorii pe panza se face prin straturi suprapuse si se incepe prin crearea zonelor luminoase si a celor umbrite, umpland cu vopsea plajele largi, dupa care se lucreaza cu rabdare, prin suprapunerea tuselor de culoare din ce in ce mai intensa.

Culori acrilice, materiale pentru artistii de azi

O alta tehnica des folosita mai ales in arta moderna este cea a vopselilor acrilice, formate dintr-un amestec de pigmenti si rasini sintetice. Baza este aceeasi cu cea a picturii in ulei, insa liantul folosit este format din apa si o rasina acrilica. Este o tehnica noua, care a aparut pentru prima data in secolul al 20-lea. Poate parea mai usor de utilizat decat vopseaua de ulei, pentru ca se pregateste si se aplica mai simplu, iar timpul de uscare este mult mai mic decat in pictura in ulei. Acest lucru permite sa se lucreze mai repede si in diferite straturi pentru a crea efecte de suprapunere originale. Cu toate acestea, acrilicele limiteaza crearea de efecte si texturi in relief oferite de pictura in ulei, eventualele modificari si retusuri fiind mai greu de facut, odata ce vopseaua s-a uscat.

Panza, un important material pentru artisti

Atat in pictura in ulei cat si in cea acrilica, panza este folosita ca suport. De cele mai multe ori este fabricata din in, insa exista si varianta dintr-un amestec de fibre sintetice si in. Pentru a capta culoarea si a o conserva fara riscul de a se scurge sau absorbi, inainte de folosinta este acoperita cu un grund special, iar pentru a fi sustinuta pe sevalet, un alt obiect care face parte din materiale pentru artisti, panza este incadrata pe un sasiu sau lipita pe un panou de lemn sau de carton, pentru mai multa rigiditate. In general, artistii folosesc panza de in, pentru ca este de-o calitate superioara, insa o varianta mai economica o constituie si cea din bumbac sau iuta.