Osciloscopul digital – un instrument necesar

Osciloscoapele sunt utilizate pentru o serie de aplicații și într-o serie de industrii diferite. Câteva exemple de profesioniști care folosesc osciloscoape sunt mecanicii auto, cercetătorii medicali, tehnicienii de reparații și fizicienii. Osciloscoapele reprezintă un instrument absolut integru pentru proiectarea, testarea sau repararea echipamentelor electronice. În ziua de azi, un osciloscop digital este cu mult peste omologii săi analogici deoarece are caracteristici de afişare, măsurare, stocare şi declanşare îmbunătăţite.

Să analizăm câteva aplicații comune pentru un osciloscop digital, dintre care prima este analiza puterii.

Puteți utiliza un osciloscop digital pentru măsurarea și analizarea ulterioară a proprietăților de funcționare a circuitelor, a armonicelor de putere de linie și a dispozitivelor de conversie a puterii (cum ar fi autotransformatoarele, regulatoarele liniare și sursele de alimentare comutate).

Funcția primară a unui osciloscop digital este de a furniza un grafic al tensiunii unui semnal în timp. Acest lucru este util pentru măsurarea unor lucruri cum ar fi frecvențele ceasului, ciclurile de sarcină ale semnalelor modulate în impulsuri, întârzierile de propagare sau timpul de creștere și de cădere a semnalului. De asemenea, vă poate alerta în legătură cu prezența unor probleme.

Osciloscoapele digitale sunt acum forma principală a osciloscopului disponibil pe piața echipamentelor de testare. Având în vedere utilitatea sa, osciloscopul este un element esențial în orice laborator de electronică și în multe alte medii.

Echipamentele electronice pot fi clasificate în două categorii: analogice și digitale. Echipamentele analogice funcționează cu tensiuni variabile continue, în timp ce echipamentele digitale funcționează cu numere binare discrete care reprezintă eșantioane de tensiune. Un fonograf convențional este un dispozitiv analogic, în timp ce un CD player este un dispozitiv digital.

Osciloscoapele pot fi clasificate în mod similar – ca tipuri analogice și digitale. Conceptul din spatele unui osciloscop digital este oarecum diferit de cel al unui osciloscop analog. În locul procesării semnalelor în mod analog, acest tip de domeniu convertește semnalul într-un format digital folosind un convertor analogic la digital și apoi procesează semnalele digital. Obține formă de undă ca o serie de probe și stochează aceste mostre până când acumulează suficiente probe pentru a descrie o formă de undă. Un osciloscop digital reasamblează forma de undă pentru afișarea pe ecran. Cu ajutorul hardware-ului și al software-ului de procesare al semnalului digital, acesta permite procesarea semnalelor într-o manieră mult mai flexibilă și permite includerea multor caracteristici suplimentare în sfera de aplicare.

Un osciloscop analogic urmăreşte semnale, în timp ce un osciloscop digital eșantionează semnale și construieşte afișaje.

Un osciloscop digital MDO este un osciloscop cu domenii mixte care încorporează un analizor de spectru integrat care vă permite să vizualizați simultan atât domeniul de timp cât și domeniul de frecvență.

În acest fel, puteți capta simultan semnale analoge, digitale și RF corelate simultan cu ajutorul unui sistem de declanșare universală și de achiziție de date. Interesul constă în modul în care spectrul de frecvență se schimbă în timp. Domeniile MDO au o lățime de bandă de captare foarte mare.

Astfel, un osciloscop digital este ușor de folosit, iar evoluțiile din ultimii ani, împreună cu multe echipamente de testare electronică au devenit și mai versatile. Este posibil să îl folosiți pentru a vedea forme de undă care acum câţiva ani ar fi fost greu de observat..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *