Responsabilul cu prevenirea si stingerea incendiilor din fiecare unitate sa fie pregatit profesional

Stiti cum se fac comisiile importante din fiecare unitate? La voia intamplarii. Lucrez intr-o institutie in care se afla in acelasi timp 1200 de persoane si cu toate acestea responsabilul cu prevenirea si stingerea incendiilor este absolvent al Faculatii de Litere, specializarea franceza –romana.
Este un coleg amabil, bine pregatit in domeniul sau de activitate, iar responsabilitatea acesta i-a fost pasata in mod aleatoriu.
Acest lucru a fost demonstrat cand au sosit cei de la pompieri pentru o simulare in caz de calamitate. S-a dat semnalul de dezastru si 200 de persoane au iesit afara din institutie, in timp ce 1000 au ramas la locurile lor, gandindu-se ca li se reproseaza ca si-au terminat activitatea mai devreme si nu au respectat orarul de lucru. S-a sunat a doua oara. Au mai iesit 500 de persoane. Reprezentantii pompierilor insistau sa fim scosi toti pentru instructaj, directorul adjunct (directorul plin nu era in unitate) i-a spus ca nu permite sa se perturbe activitatea unitatii pentru un moft. Intre cei doi a inceput o duscutie aprinsa demna de rasul-plansul si a fost necesara interventia telefonica a directorului plin sa simulam incendiul.
Am fost intrebati cine este responsabilul cu stingerea si prevenirea incendiilor si am stiut sa raspundem la intrebare.


Apoi ne-au testat daca am simulat vreodata un incendiu fiind o unitate asa de mare. Evident ca raspunsul era negativ, dar cineva a mintit sa salveze atmosfera tensionata si situatia.
-Bun, a spus conducatorul operatiunii de simulare! Va rog sa imi spuneti unde ati fixat locul de intalnire si daca in caz de pericol si semnalizarea lui veti iesi ca astazi?
Observatia a fost usturatoare, dar indreptatita. Iata de ce consider ca inainte de a trasa cuiva o sarcina asa de importanta, ar trebui inscris la cursuri PSI pe banii unitatii care il desemneaza sa se ocupe cu asta.
Si protectia muncii se desfasoara la fel. Responsabilii acestor comisii nu stiu:
-sa planifice cele doua activitati importante care asigura securitatea personalului si anume cea de prevenire a incendiilor si de asigurarea securitatii muncii
-sa organizeze activitati practice in cazul unei calamitati sau simulari ca oamenii sa stie ce au de facut in caz de cutremure, inundatii, explozii sau incendii
-sa monitorizeze activitatea de stingere a incendiilor, dar si de evacuare a tuturor persoanelor din institutie controland anexele si grupurile sanitare ca nimeni sa nu fie ranit sau sa isi piarda viata
-sa controleze daca in unitate se respecta toate regulile, astfel incat incendiul sa nu fie provocat de catre erorile umane.
Se intelege ca fara cursuri speciale in care teoria se imbina cu practica, niciun om oricat de inteligent si bine pregatit ar fi in profesia lui nu va fi capabil sa actioneze ca un profesionist, asa cum se impune in caz de nenorocire.
Institutia poate plati cursul celui pe care il numeste responsabil cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor si in rate.
Acesta investitie foloseste in cazul unor inspectii de la pompieri din doua motive:
-responsabilul va sti sa puna unitatea la punct ca acesta sa primeasca avizul psi
-organele de control vor aprecia interesul unitatii ca responsabilul cu prevenirea si stingerea incendiilor sa aiba si calificare in domeniu..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *