Un ghid al sigurantei soferilor de camion pe autostrada

Zilnic, autostrazile noastre sunt pline cu milioane de autoturisme, camioane, camionete si motociclete, iar acestea sunt utilizate pentru numeroase scopuri atat la temperaturi mari si mici, cat si pe vreme ploioasa sau uscata, fara ca soferii vehiculelor sa realizeze ca pericolele sunt peste tot.

Exista numeroase riscuri pe autostrazi, dintre care cele mai multe sunt legate de vreme, asupra careia nu avem control. Altele sunt legate de vehicul, situatii in care nu putem face foarte multe pentru prevenirea problemelor, iar ultima categorie de pericole este legata de soferi, unde fiecare individ in parte are puterea de a preveni eventualele primejdii.

Pericolele pe care le presupun vehiculele
In fiecare zi, milioane de soferi intra in camioanele lor si conduc, fara sa realizeze ca atat ei cat si alti soferi pot fi in pericol din cauza unei defectiuni a automobilului. Toate vehiculele trebuie sa treaca inspectii anuale pentru a se asigura ca sunt functionale pentru a fi pe drum, insa in lunile dintre inspectii nu exista reguli si reglementari care sa decida daca un vehicul este destul de sigur pentru a fi condus sau nu.

Pe parcursul anului, soferii sunt responsabili pentru mentinerea in mod corespunzator a vehiculelor lor, intretinerea incluzand verificarea franelor, a pneurilor, ce trebuie sa fie umflate corect, a anvelopelor care trebuie sa aiba o banda de rulare adecvata, a luminilor, a proiectoarelor pentru camion si a semnalelor. De asemenea, soferii de camion trebuie sa se asigure ca au vizibilitate buna tot timpul. Prin verificarea corecta a vehiculului, soferii pot reduce cosiderabil sansele de accident.

Pericolele cauzate de conditiile meteo
Dintre toate pericolele, cel mai imprevizibil este vremea. In functie de sezon si locatie, soferii s-ar putea confrunta cu caldura extrema sau vreme rece, ploaie, vant sau ninsoare.
Pentru a face fata pericolelor meteorologice, conducatorii auto trebuie sa se asigure ca au o viteza corespunzatoare, iar la camioane, acest lucru se poate face cu ajutorul unui limitator de viteza. Condusul cu viteza mare, pe vreme rea nu este doar un pericol pentru tine, ci si pentru alti soferi, de aceea este necesar sa te asiguri ca vehiculul este echipat pentru a face fata vremii nefavorabile. Anvelopele adecvate sunt foarte importante pe zapada si ploaie si la fel este si functionarea corecta a stergatoarelor de parbriz.